Pages - Menu

2015. február 20., péntek

A gyenge érfalak természetes erősítői

Érrendszerünk állapotától nagymértékben függ az egészségünk. Gyengülése járhat kisebb, csak esztétikainak tűnő problémával, súlyos esetben viszont az életünk is múlhat az érfalak gyengeségén. A gyakori orrvérzés, vagy a bőrön lévő seprűvénák a hajszálerek enyhébb károsodását jelzik, míg az alsó végtagon felfelé futó vénákon kialakult visszértágulatok már komoly veszélyt is jelenthetnek. Gyulladásuk esetén vérrög  képződhet bennük, ami végső esetben trombózishoz vezethet.

Akár öröklött érgyengeségről, akár az életmód hozományaként kialakult gyengülésről van szó, mi magunk rengeteget tehetünk az érrendszer erősítéséért.

Mit hagyjunk el?

A dohányzás nagy kockázatot jelent az érrendszer szempontjából is. Lehet, hogy hatását nem azonnal érzékeljük, de hosszú távon  szinte észrevétlenül gyengíti az érrendszer állapotát. Leszokni sosem késő, a regenerálódásra is nagy esély van.

Az alkohol, a finomított élelmiszerek és a cukor elhagyása nélkül nem sok esélyünk lesz a javulásra. Szintén kerüljük a túl zsíros ételeket, a bő olajban sütést csökkentsük minimálisra. Ne vásároljunk transzzsírsavakban bővelkedő élelmiszereket (pl. kekszet, majonézt, finomított olajokat).

A mozgásszegény életmód szintén kedvezőtlen hatással van a keringésre és az erek falára egyaránt. A lelassult keringés során a lerakódások mennyisége nő, az érfalak nem jutnak elég oxigénhez, rugalmasságuk csökken. A rendszeres mozgással – ami napi 30-40 perc célzott mozgást, vagy heti rendszerességgel végzett 1-2 órás túrát jelent – nagyon nagy százalékban csökkenthetjük az érrendszer öregedését, gyengülését. Ráadásul a kedvünk is jobb lesz, és a szellemi tevékenység is aktívabbá válik a rendszeres mozgás következtében.

Mit tegyünk még?

A táplálkozás, mint alapvető egészségvédő tényező ez esetben is alapvető fontosságú. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett ne feledkezzünk meg a magvakról és a csonthéjasokról sem. A diófélék rengeteg hasznos zsírsavat tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát.

Fogyasszunk sok omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert, táplálékkiegészítőt. Jó választás a dió, a lazacolaj, halolaj, krillolaj, lenmagolaj, chiamag, kendermag.

A szőlőmagőrleményt már régóta használják a keringés, a szív- és érrendszer karbantartására. Megnyitja az apróbb kapillárisokat, regenerálja és erősíti az érfalakat. A benne található polifenolok antioxidáns hatást  fejtenek ki, emiatt a daganatok kialakulásának egyik leghatékonyabb természetes gátlója.

Érdemes bevetni ginszeng- és a Ginkgo biloba tartalmú készítményeket is, és mindenképp hasznos, ha rendszeresen veszünk hideg-meleg váltófürdőt. A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, zöldségek rendszeres fogyasztása szintén fontos, a C-vitamin ugyanis segít az érfalak épségének fenntartásában. Nem utolsósorban pedig a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is elengedhetetlen az érrendszer védelme érdekében.

Forrás : diabetika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése